1. Informacja Gminnego Zespołu Reagowania w Mroczy - Wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego dla obywateli
Chcesz się ustrzec ptasiej grypy?
Stosuj się do poniższych zaleceń
- Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70°c,
- Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy,
- Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci,
- zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, Ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
- Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci,
- Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi;
- Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu l wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń
wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej
i państwowej inspekcji sanitarnej!!!
metryczka
Wytworzył: Główny Inspektor Sanitarny (5 marca 2006)
Opublikował: Sebastian Mazur (5 marca 2006, 19:46:26)
Ostatnia zmiana: Sebastian Mazur (5 marca 2006, 20:16:38)
Zmieniono: zmiana tytułu
rejestr zmian tej informacji »
Liczba odsłon: 1935