1. Informacja Gminnego Zespołu Reagowania w Mroczy - Wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego dla obywateli

Chcesz się ustrzec ptasiej grypy?
Stosuj się do poniższych zaleceń

  • Spożywaj   mięso drobiowe,  przetwory drobiarskie i jaja  poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70°c,
  • Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt   z   surowym   drobiem   (deski,   noże,   talerze);   pamiętaj,   że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy,
  • Nie   dotykaj,   bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani  ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci,
  • zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, Ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania; 
  • Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci,
  • Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi; 
  • Przypominamy   o   przestrzeganiu   zakazu    przywozu   z   zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu l wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych   piór   i   ich   części,   pierza,   puchu   oraz   trofeów myśliwskich.

Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń
wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej
i państwowej inspekcji sanitarnej!!!



Wytworzył: Główny Inspektor Sanitarny (5 marca 2006)
Opublikował: Sebastian Mazur (5 marca 2006, 19:46:26)

Ostatnia zmiana: Sebastian Mazur (5 marca 2006, 20:16:38)
Zmieniono: zmiana tytułu

rejestr zmian tej informacji »


Liczba odsłon: 1395

wersja do zapisu wersja do druku

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij